iPhone 8 / Plus. Vredna Vašega denarja?

iPhone 8 / Plus. Vredna Vašega denarja?

Prišla sta iPhone 8 in iPhone 8 Plus, ki prinašata nekatere oblikovne novosti, brezžično polnjenje in povečanje zmogljivosti, toda ali je to dovolj za slovo od iPhone 7 ali iPhone 7 Plus?

Je vredno zamenjati?

Apple se že kar nekaj časa drži prakse, da pomembnejši novi modeli izidejo vsako drugo leto, da pa jih ljudje ne bi »pozabili«, izdajo vmes še model S. A letos se je to spremenilo. Po tradiciji bi morali letos dobiti iPhone 7S, namesto tega pa smo dobili iPhone 8, iPhone 8 Plus in butičnega iPhone X, ki naj bi bil prvi telefon, ki bo v ZDA prebil mejo 1000 dolarjev. Sedaj se seveda pojavlja vprašanje ali je le leto dni po nakupu iPhona 7 tega smotrno prodati in kupiti katerega od modelov iPhone 8. No, da vidimo.

Najprej poglejmo, kaj nam je nudil iPhone 7?
Ta je bil v bistvu pre- in dodelana različica modela iPhone 6 in 6S, kjer so se znebili antenskih linij na zadnji strani ter seveda priključka za slušalke. Sedmica je bila na voljo v aluminijastem ohišju in štirih barvah.

In kaj je dobil sedaj iPhone 8?
Na zunaj se od sedmice ne razlikuje veliko. Ker podpira brezžično polnjenje, so se morali znebiti aluminijastega ohišja in ga nadomestiti s steklenim, zaslon pa je še vedno na voljo v diagonalah 12 cm (4,7 palca) pri navadnem in 14 cm (5,5 palca) pri modelu Plus in tudi nov model je vodoodporen.

Kaj pa kamera?
Ta je bila eden glavnih argumentov za zamenjavo šestice s sedmico, posebej če ste se odločili za iPhone 7 Plus, z dvojno kamero. Kaj pa iPhone 8? Tudi v njem je najti zadnjo kamero z 12 MP, ki se zelo dobro obnese v slabših svetlobnih pogojih, ima vgrajen stabilizator slike za obe kameri, vse skupaj pa podpira še enako dobra in svetla bliskavica. Novost v osmici je hitrejše samodejno ostrenje, ostrejše slike, boljše odpravljanje šuma, video pa je mogoče snemati z dvakrat višjo hitrostjo kot pri sedmici. Novi kameri bosta v pomoč tudi sistemom nadgrajene resničnosti (AR), na katero Apple veliko stavi, zato je v nove modele vgradil izboljšan žiroskop in pospeškomer. Tako bo recimo mogoče na tekmi usmeriti telefon na igrišče in na zaslonu se bodo nad igralci pojavila njihova imena in še kak statistični podatek ali kaj podobnega.

Kaj pa drobovje, kaj ga poganja?
iPhone 8 ima enako količino delovnega pomnilnika (RAM) kot predhodnik – iPhone 8 ima 2 Gb, iPhone 8 Plus pa 3 Gb, imata pa zato nekaj hitrejši šestjedrni procesor A11 Bionic. Kar zadeva baterijo realnih testov še ni, Apple pa se tudi še ni čisto izjasnil. Navadna sedmica je več ali manj zdržala ves dan običajne uporabe, model Plus skoraj dva dni zato predvidevamo, da bo osmica trudi nekje tu blizu. Je pa Apple objavil podatek, da naj bi model iPhone X ponujal dve uri več dela kot običajen iPhone 8.

In potem je tukaj cena. Te so zaenkrat znane za ZDA, a ljubitelji iPhona tako ali tako poznate razmerja že od prej. Torej: iPhone 8 s 64 Gb pomnilnika bo stal 699 USD, z 256 Gb 849 USD, model iPhone 8 Plus pa 799 USD in 949 USD za enako konfiguracijo.

Je torej vredno zamenjati sedmico z osmico?
Pravzaprav niti ne. Glede na to, da je Apple hkrati z izidom osmice znižal ceno sedmici to pomeni, da boste zanjo dobili manj in bo doplačilo višje. In razen če ste neučakani in bi radi preizkusili prve dobrote, ki jih nudi izboljšana resničnost, vam je zelo všeč, da telefon nima več tistega gumba na sprednji strani ali bi se radi hvalili, da vaša kamera ostri nekaj stotink sekunde hitreje od predhodne, ne vidimo nekega posebnega razloga za menjavo. Telefon ne nudi toliko več, kolikor je dražji. Je pa nadgradnja mogoče smotrna če imate še vedno šestico. Pa ne zato, ker je osmica toliko boljša ampak zato, ker je šestica že toliko stara, da bo počasi že utrujena…

Vir: T3Tech

Deli to novico