Izšel je Android 8.0 – Oreo. Ga bo dobil tudi vaš telefon?

Izšel je Android 8.0 – Oreo. Ga bo dobil tudi vaš telefon?

Google je včeraj vzporedno z luninim mrkom tudi uradno izdal novo verzijo operacijskega sistema Android 8.0 z imenom Oreo.

Pri Vuma Tech smo za Vas naložili in potestirali zadnjo različico Androida, spodaj pa si lahko preberete kaj smo ugotovili.

 

ANDROID 8.0 – OREO

Android 8.0 pa uporabnikom ne prinaša ogromnih vizualnih sprememb, tako je glavna tema uporabniškega vmesnika je tako še vedno “material design”
Pri Google-u več kot očitno strmijo k minimalizmu in čistosti sistema. Dodanih je bilo kar nekaj funkcij, s katerimi se lahko podrobnjeje spoznate spodaj.

akrales_170515_1684_0248.0

Kaj je novega?
V Oreu tako še vedno prevladuje bela barva, med tem, ko so barve posameznih ikon – sploh v nastavitvah skoraj invertirane.

Screenshot_20170822-113334

V Android-u 7.0 je bila barva posameznih ikon v meniju modra.

Screenshot_20170822-114435

V Android-u 8.0 Barva je temno siva / skoraj črna.

Screenshot_20170822-114420

Drugačna je tudi “pull down” oz. vrstica z obvestili

Vse te majhne spremembe v menijih, pripomorejo predvsem k lažji berljivosti posameznih elemntov, kot že rečeno Google strmi k reku “Manj je več”.
Nam osebno je nov izgled všeč, je pa to stvar okusa in vsakega posameznika.

Dodane Funkcije

screenshot_20170821-091600

Ena večjih sprememb je delovanje notifikacij oz. obvestil. V Oreu se zdaj v aplikaciji, ki je prejela obvestilo prikaže majhen “krogec”, ki nam z dolgim pritiskom na ikono prikaže zadnje obvestilo. 

duo_pip_500px

Picture in Picture oz. Slika v sliki. Zanimiva adicija, saj nam omogoča, da med video klicom oz gledanjem videa počnemo še druge stvari. Za enkrat to funkcijo podpira le peščica aplikacij, a se bo v prihodnosti ta funkcija sigurno implementirala v večje število predvsem video aplikacij. 

android-o-autofill-100717512-orig-1024x683

Autofil oz. avtomatsko izpolnjevanje omogoča aplikacijam kot so 1Password, LastPass in podobnim, samodejno izpolnjevanje obrazcev z shranjenimi uporabniškimi imeni in gesli, prej je bilo za to potrebno omogočiti skrbniškni nadzor aplikacije. 

instant-apps-google

Instant Apps oz. Takojšne Aplikacije. Od zdaj naprej se lahko razvijalci posameznih aplikacij odločijo in implementirajo v aplikcijo funkcijo s katero lahko uporabnik aplikacijo preizkusi brez, da bi jo dejansko naložil na telefon.

Vse te dodane funkcije uporabniku omogočajo že lažje rokovanje s sistemom samim, hkrati pa omogočajo tudi razvijalcem posameznih aplikacij, da svoje delo nadgradijo oz. razširijo in obogatijo.

all_1x

Novi so pa tudi emotikoni, oz. “Smeškoti, oz. njihov izgled!

No tukaj pa smo mnenja, da so bili prejši bolj všečni, novi namreč precej spominjajo na Apple-ove, kar je sicer v redu, čeprav smo mnenja, da je drugačnost lepa čednost.

Razliko pa jemoč najti seveda tudi v ti. Easter Egg-u oz majhni igrici, ki nam jo Google ponudi, če v nastavitvah pod zavihkom “o napravi” 3x pritisnemo na verzijo Androida.

Screenshot_20170822-113606

V verziji 7.0 je bila ta igrica iskanje mačk.

Screenshot_20170822-114509

V Oreu nas je Google v beta različicah poizkusil napeljati, da bo ime Android 8. Octopus – tako nam je za sproščanje še vedno ostalo premikanje hobotnice.

Spremembe v delovanju

Google je dodal kar nekaj sprememb, ki jih sam uporabnik ne mora videti, jih pa zato opazi.

Prva taka sprememba je stopnja varnosti.

google-play-protect

Splošno je znano, da je Android zaradi svoje odprtokodnosti bolj dovzeten za raznorazne hekerske napade v obilki virusov, črvov in podobnih neprijetnih stvari. Google je letos naredil korak naprej pojačal stopnjo varnosti in se s tem približal Apple-ovem iOS-u.
Google Play Protect bo tako avtomatsko skeniral nameščene aplikacije za morebitno ranljivost. Zraven tega pa so povečali tudi varnost ekrpcije podatkov.

Faster BootUp Speeds oz Hitrejši Zagon. 

android_orange

Android naj bi se zagnal kar 2x hitreje, sami smo opazli razliko, a da je ravno 2x hiteje ne bi upali trditi, Google pravi, da so s tem zmanjašli porabo energije in povečali učinkovitost doze mode-a oz stanja pripravljenosti, no o trajanju baterije je težko govoriti, saj smo skupaj z beta verzijami telefonom napolnili le parkrat, je pa sigurno čas pripavljenosti boljši.

 

To so torej naši prvi vtisi o novi verziji Androida – Android 8.0 Oreo.
Že res, da razlike med 7.0 in 8.0 niso vrtoglave, so pa, ni vedno pomembno, da si prvi je pa pomembno, da se razvijaš.

Ga bo dobil tudi moj telefon?

O tem je težko govoriti, za enkrat je potjeno, da da bodo nadgradnjo dobili naslednji telefoni; Datum izzida je zaenkrat še neznan.

  • Samsung: Galaxy S7, Galaxy S7 Edge, Galaxy S8, Galaxy S8 +
  • HTC: HTC 10, HTC U11
  • Sony: Sony Xperia XA, Sony Xperia XZ / XZ Premium
  • LG: LG G5, LG G6
  • Huawei: Huawei P9, P10, P10 Plus, Mate 9

 

Deli to novico